Shiatsu therapie

Shiatsu, ook wel drukpuntmassage of acupressuur genoemd, is een therapeutische massagetechniek die voortkomt uit de eeuwenoude oosterse filosofie en geneeswijzen.

 

Shiatsu heeft in de loop van de eeuwen vele ontwikkelingen gekend. Het is uiteindelijk in Japan ontwikkeld tot een moderne geneeskunde van hoge medische waarde. Als zodanig is deze therapie sinds 1956 erkend door het Japanse Ministerie van Volksgezondheid en Hygiëne. In Japan wordt Shiatsu gezien als reguliere behandelmethode zoals bij ons de fysiotherapie.

 

Shiatsu heeft als doel het in balans brengen van de lichaamsenergie (Qi). Deze balans is de basis voor lichamelijk en geestelijk welzijn. Shiatsu stimuleert het zelfhelend vermogen van het lichaam, daarnaast bevordert Shiatsu het lichaamsbewustzijn, de lichaamshouding en levensstijl en leert het (eerder) te luisteren naar de signalen die het lichaam geeft.

 

Bij Shiatsu wordt op een ontspannen manier, met gebruik van het natuurlijk lichaamsgewicht druk uitgeoefend op meridianen en punten op het lichaam. Door gerichte druk met duimen of handen, maar soms ook met ellenbogen of knieën, en het uitvoeren van strekkingen en manipulaties (bevrijden van spanningen uit gewrichten door zachte bewegingen), beïnvloedt de therapeut de doorstroming van de energie in het lichaam en stimuleert het zelfhelend vermogen van het lichaam. Elke Shiatsu behandeling wordt afgestemd op de ontvanger en het moment van behandelen, dus het is steeds maatwerk.

 

De basis van een goede Shiatsu behandeling is rust en aandacht. Na de behandeling ervaren veel cliënten een vredig, ruim en ontspannen gevoel.
Het effect van de behandeling hangt af van uw conditie, levensstijl en de duur en intensiteit van de disbalans.  Eventueel kunt u na een behandeling wat vermoeid zijn, het is daarom verstandig om enige tijd voor u zelf te reserveren en u niet meteen in drukke activiteiten te storten. Maar het is ook mogelijk dat u zich juist zeer energiek voelt.

 

Shiatsu therapie heeft een gunstige invloed op:
het bewegingsapparaat, de spijsvertering, de ademhaling, het hart en de bloedvaten, het lymfatisch systeem, het zenuwstelsel, het endocriene systeem en de geest. Veel specifieke fysieke, emotionele en psychische klachten kunnen met Shiatsu goed behandeld worden.  

Daarnaast heeft Shiatsu een belangrijke preventieve werking: het reduceert spanning in uw systeem, het stressniveau daalt en daardoor wordt uw afweersysteem sterker en  u voelt zich energieker.

Shiatsu is altijd prettig om te ondergaan, u hoeft dus geen specifieke klachten te hebben.

Shiatsu kan worden toegepast bij mensen van alle leeftijden. 

Het kan als hoofdtherapie toegepast worden maar ook als ondersteuning bij reguliere- of andere therapieën of behandelvormen. Een verwijzing van de huisarts is niet noodzakelijk.