Seiki Soho

Seiki Soho betekent letterlijk: Universele Levensenergie Begeleiding en is verder moeilijk te omschrijven. 
Als we toch een omschrijving willen geven, kun je zeggen dat het ‘minimalistisch, Zen-like lichaamswerk’ is. Het is de weg van ‘Wei Wu Wei’ of ‘Doen door niet Doen’, waarin gestreefd wordt naar een maximaal effect met een minimum aan handeling.

 

Het doel van Seiki Soho is om de natuurlijke staat van een persoon of de Gen Ki (oorspronkelijke Ki of gezondheid) te herstellen.

De techniek van Seiki Soho staat nauwelijks vast en drijft vooral op intuïtie en aanvoelen of zoals de Japanner Akinobu Kishi, de grondlegger van Seiki Soho, zelf formuleert: ‘My technique is no technique’. Het sleutelmotto van Kishi Akinobu Sensei is KI DO MA: de juiste techniek, op de juiste plaats, op het juiste moment.

 

Behandeling

Seiki Soho is een aan Shiatsu verwante methode waarbij de behandelaar met handen en vingers bepaalde ‘resonantiepunten’, punten die vaak ook gebruikt worden in Shiatsu, ‘observeert’.

 

Door aandacht te geven aan deze punten wordt het energiesysteem van de ontvanger geactiveerd en treedt de zelfhelende werking van het lichaam in actie. Daardoor ontladen (al dan niet verborgen, verdrongen) ervaringen, gedachten, trauma’s, spanningen, frustraties en andere emoties die een rem zetten op de fysieke, psychische, emotionele en sociale gezondheid.


Om te beginnen komt ontspanning, dan treedt een staat van verhoogde gevoeligheid op en groter lichaamsbewustzijn en als derde stap is er een fase van eliminatie, die uiteindelijk leidt tot een betere gezondheid of ‘vakantie’ zoals Kishi Sensei het liever noemt.


De ontladingen, ‘Katsu Gen = spontane beweging die de natuurlijke orde in het lichaam herstelt’, kunnen inwendig voelbaar en/of uitwendig zichtbaar zijn. Kleine spontane bewegingen en trillingen, veranderingen in de ademhaling, REM (rapid eye movement), slikbewegingen, geeuwen, zuchten en/of gevoel van warmte, hitte, koude kunnen tijdens, maar ook na een behandeling ervaren worden.

  

Seiki Soho is geschikt voor mensen van alle leeftijden ongeacht lichaamsconditie: zelfs voor mensen die beperkt zijn in hun fysieke mogelijkheden.


Seiki Soho kan de effecten van Shiatsu en andere manuele behandelingen verbeteren en intensifiëren. Het geeft een extra, universele dimensie aan alle vormen van lichaamswerk!

 

Een behandeling wordt gegeven op een futon (Japanse mat). De cliënt houdt kleding aan.

 

Kishi Akinobu

Kishi Akinobu leerde op negenjarige leeftijd Shiatsu van zijn vader, studeerde later tuinarchitectuur aan de Universiteit van Tokyo, maar startte toch een professionele Shiatsupraktijk in Tokyo.
Kishi is één van de weinige Shiatsu studenten die les hebben gevolgd en gediplomeerd zijn bij zowel Namikoshi (Shiatsu College Tokyo) als bij Masunaga (Zen Shiatsu Tokyo). Kishi was gedurende 10 jaar de eerste assistent en manager van Shizuto Masunaga Sensei.

 

Na jaren als professioneel Shiatsu therapeut was Kishi Sensei niet echt tevreden over de resultaten van Shiatsu, alhoewel hij een zeer succesvolle praktijk had in Tokyo. Daarom ging hij via Shinto (de traditionele Japanse religie) op zoek naar de wortels van Shiatsu en ontwikkelde hij Seiki Soho, een nieuwe en tegelijk oude energetische manuele techniek om mensen te begeleiden naar een betere gezondheid: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Kishi werd tot zijn dood in 2012 geassisteerd door zijn vrouw Kyoko, zelf een ervaren Seiki begeleidster en –lerares.