Oosterse filosofie

 

Vanuit het perspectief van de oosterse filosofie is gezondheid een toestand van een harmonieuze stroom van Qi (lichaamsenergie).

Zoals bloed door de aderen stroomt, zo stroomt Qi in een bepaald ritme en in een bepaalde volgorde door vaste banen: de meridianen met daarop liggende energiepunten (tsubo’s). Zolang Qi vrij door de meridianen stroomt, blijft het lichaam gezond en is in staat steeds zelf de balans te herstellen. Als deze stroom verstoord is krijgt men klachten.

 

Er kunnen tal van oorzaken ten grondslag liggen aan verstoringen: o.a. klimaat veranderingen, verwondingen, verkeerde voeding, langdurige fysieke of psychische overbelasting, traumatische ervaringen, slecht functionerende organen, medicijngebruik of littekens.

 

De meridianen vormen een onzichtbaar energetisch netwerk dat alle organen met elkaar verbindt en dat alle levensfuncties op fysiek, psychisch en spiritueel niveau weerspiegelt.

Via behandeling van meridianen en/of tsubo’s, kan de Qi stroom worden beïnvloed en wordt het zelfhelende vermogen van de mens gestimuleerd. De balans wordt hersteld en zowel lichamelijk als geestelijk welzijn wordt bevorderd.