Ooracupunctuur/Auriculotherapie

 

Ooracupunctuur is een moderne ontwikkeling binnen de acupunctuur.

Het principe van de ooracupunctuur is het herstellen en genezen met de oorschelp

als werkterrein. Medisch spreekt men van auriculotherapie (auricula = oor, therapie = behandeling).

De oorsprong is Chinees, maar Dr. Paul Nogier, een Franse arts, was de eerste die uitgebreid studie heeft gemaakt van de verbanden tussen aandoeningen, organen en punten op het oor.

De ooracupunctuur dankt zijn populariteit aan de soms spectaculaire en snelle resultaten.

 

Op de oorschelp vindt men een projectie van het gehele lichaam. Het gemakkelijkst kan men dit onthouden door een met het hoofd naar beneden liggende foetus te projecteren op de oorschelp. Op deze wijze kan men elk onderdeel van het lichaam als reflexzone op de oorschelp terugvinden. Op de oorschelp kunnen ongeveer 360 reflexzones worden vastgesteld. Ieder orgaan of gewricht staat in verbinding met één of meer reflexzones in de oorschelp.

 

Voor de ooracupunctuur worden naaldjes gebruikt, maar soms ook massage en elektrische stimulatie. Als een behandeling wat langere tijd vraagt kan ervoor gekozen worden om verblijfskogeltjes of verblijfsnaaldjes in het oor te plaatsen. Deze blijven dan een tijdje zitten achter een kleine pleister en men kan het betreffende punt zelf stimuleren door af en toe wat druk op het kogeltje of naaldje uit te oefenen.

 

Ooracupunctuur kan worden ingezet voor een breed scala aan klachten en is bijzonder effectief gebleken bij het reduceren van pijnklachten en bij verslavingsproblematiek.

 

Deze therapie kan op zichzelf worden gebruikt, maar ook goed gecombineerd worden met een andere acupunctuurvorm.