Moxa

 

Moxa is een kruid dat wordt vervaardigd uit gedroogde bladeren van bijvoetkruid (Artemisia vulgaris). Bij een behandeling met moxa worden bepaalde lichaamsdelen of acupunctuurpunten met dit kruid verwarmd. Moxa is volledig pijnloos en geeft een aangename warmte af. 

 

De warmte van de moxa dringt diep door, het verwarmt de meridianen en acupunctuurpunten, bevordert de energie- en bloedcirculatie en versterkt het immuunsysteem..

 

Tegenwoordig zijn er moxa-lampen die hetzelfde effect hebben als het traditioneel toepassen van moxa. De moxa-lamp kan zelfstandig als therapie ingezet worden. De moxa-lamp kan ook ingezet worden als ondersteuning van een behandeling met acupunctuur.

 

Moxa kan heel goed ingezet worden bij een stuitligging. Voorwaarde is dat de verloskundige of gynaecoloog heeft geconstateerd dat de baby nog voldoende ruimte heeft om te draaien en nog niet is ingedaald. In de praktijk blijkt dit het meest succesvol tussen de 35ste en 38ste zwangerschapsweek.

De verwarmende energie van de moxa komt via de blaasmeridiaan in het kleine bekken, waar de baarmoeder zit. Volgens de westerse geneeskunde zorgt de warmte van de moxa voor een betere doorbloeding van het spierweefsel in de baarmoeder. De baby wordt hierdoor bewegelijker en de kans dat de baby gaat draaien neemt toe.

In het geval van moxa toepassen bij stuitligging vraag ik altijd of er een partner mee kan komen. Die leer ik de behandeling om het dan thuis te kunnen toepassen.