Guasha therapie

 

Guasha is een eeuwenoude schraaptechniek die, oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië, uiteindelijk in China verder ontwikkeld is. 

Studies hebben deze techniek een medisch wetenschappelijke basis gegeven en daaruit is Guasha therapie ontstaan, een therapie die zijn weg gevonden heeft in de hoofdstroom van de Traditionele Chinese Geneeskunst en in Chinese ziekenhuizen toegepast wordt.

 

Guasha is gericht op het verwijderen van afvalstoffen uit ons lichaam en het tot stand brengen van een betere energie- en bloedcirculatie.

 

Guasha kan worden toegepast bij allerlei mogelijke klachten en ziekten. Het geeft een onmiddellijk resultaat bij spierpijnen en bij griepverschijnselen. Maar ook nek- en schouderklachten, hoofdpijnen en migraine, rugklachten, RSI, stress en burn-outklachten zijn met deze techniek goed te behandelen.

 

Guasha, de therapeutische behandeling

Tijdens een behandeling wordt een speciale Chinese kruidenolie op de huid aangebracht. Deze olie dient ter bescherming van de huid. Nadat de olie is aangebracht, wordt over het lichaam geschraapt.

 

De steen die bij Guasha wordt gebruikt wordt een schraper of ‘bao yü’ genoemd. Deze steen is meestal van jade, een edelsteen die in China al eeuwen staat voor innerlijke rust, energie en zelfgenezing.

 

Het schrapen gebeurt meestal op bepaalde plekken op de rug die corresponderen met de organen (reflexzones) en meridianen. Verder op plaatsen waar de spanning zich heeft opgehoopt. Vaak is dit vooral in de rug, de hals en de ledematen.

 

Na de behandeling is het belangrijk om veel water of kruidenthee te drinken om de gifstoffen die door de behandeling zijn vrijgekomen af te voeren.

Men mag de eerste 3 uren niet douchen, zwemmen of naar de sauna. Direct na de behandeling kan men beter geen zware lichamelijke inspanning leveren en het is beter om 2 uur voor en na de behandeling geen zware maaltijd te nuttigen.

  

Guasha schoonheidsbehandeling

Guasha kan als schoonheidsbehandeling toegepast worden. Bijvoorbeeld in het gezicht of op de buik. Het heeft het effect van ‘peeling’, waarbij dode huidcellen worden verwijderd, maar het gaat verder: ook pigmentvlekken, rimpelvorming, oogwallen en striae worden bestreden.

 

Guasha op het hoofd

Het hoofd is vaak geblokkeerd doordat energie niet goed doorstroomt. Vaak is er sprake van veel stress op/in het hoofd, daardoor moeite met concentreren, haarverlies of hoofdpijn, vaak veroorzaakt door een bepaalde leefwijze, veel werken met de pc, veel televisie kijken of beroepsmatig veel het hoofd moeten gebruiken (denkwerk).

 

Guasha op het hoofd werkt fantastisch om het te kunnen ontspannen en de energie doorstroming te verbeteren. Het hoofd wordt met de jadesteen behandeld. Deze behandeling werkt zeer ontspannend en stimuleert zelfs de haargroei.

 

Guasha buikbehandeling

Striae zijn ontsierende strepen die in de huid ontstaan als iemand snel dikker wordt. Het bekendste voorbeeld van striae zijn die op de buik van een vrouw tijdens de zwangerschap. Striae kan echter ook ontstaan in de huid van borsten of dijen als deze sneller groeien dan de huid bij kan houden. Het bindweefsel ‘scheurt’ onderhuids door de grote spanning die er op komt te staan.

Striae zijn eerst zichtbaar als paarsrode strepen, die gaan na enige maanden over in witte littekens.

Door Guasha toe te passen verdwijnen de strepen.

Guasha toepassen op de buik helpt ook bij het afvallen en het stimuleert de stoelgang.

 

Guasha ter preventie

Guasha ter preventie kan bijvoorbeeld worden toegepast bij mensen die een verlaagde weerstand hebben.

Door in de nazomer/herfst een aantal keer een Guasha behandeling toe te passen worden de organen schoongemaakt, met name de longen en de darmen, zodat er een betere weerstand is in de wintermaanden en griep en verkoudheden worden voorkomen.

 

Workshop Guasha

De Guasha schoonheidsbehandeling, -ontspannende hoofdbehandeling en -buikbehandeling kan men ook zelf toepassen. Ik bied een workshop aan waarin ik u leer hoe deze Guasha behandeling bij uzelf toe te passen.